Používání váhy při přípravě kávy

Pro samotnou přípravu dobrého espressa váhu nepotřebujete. Váha vám ale pomůže posunout kvalitu espressa na vyšší úroveň a to především díky odladění perfektní dávky kávy, kterou navíc můžete opakovat. 

Váha Brewista v2
Váha Brewista v2

V čem váha pomůže nejvíce?

  • stanovení ideální dávky kávy pro tu nejlepší extrakci
  • standardizace receptu přípravy nápoje
  • vyladění správného mletí kávy s ohledem na čas extrakce a množství výsledného nápoje
  • omezit odpad kávy při nastavování mlýnku či při extrakci jiné kávy

Díky výše uvedenému se můžete co nejvíce přiblížit dokonalosti, která navíc nebude jen náhodou, ale stane se standardem.

Rozdíl mezi mletím "od oka" a podle váhy

Při mletí jen vizuálně a pocitově určujete kolik kávy do páky namelete. Je to jen hrubý odhad a tak se vám jednou podaří namlít tolik, že káva z páky vůbec nepoteče a podruhé zase proteče moc rychle. Jednou budete vařit kávu ze 7g jindy z 9g a jindy třeba z 12g. V kavárně bude takový rozdíl samozřejmě i ekonomicky znatelný, protože uvařit 200 káv ze 7 nebo z 12g je rozdíl 1kg kávy, kterou jste promleli zcela zbytečně.

Možná si říkáte, že pokud má váš mlýnek možnost nastavení jedné dávky kávy, tak váhu nepotřebujete. Mlýnek s dávkovačem je skvělá věc a pomůže vám připravovat kávu ze stále stejného množství kávy. Už ale pomocí něj neurčitě jaké je ono správné množství kávy.

Váhu lze velmi dobře využít pro empirické (tedy číselně vyjádřené) množství kávy, které přesně sedne jak vašemu kávovaru, tak filtru, který máte v misce a zároveň konkrétní kávě, kterou chcete připravit.

Jakou váhu vybrat?

Protože si u kávy hrajeme na gramy, je nutné vybírat kávu, pro kterou je nejmenší rozlišovací jednotkou 0,1g. Dále protože nebudete sypat kávu z mlýnku přímo na váhu, ale budete ji mlít do nějaké nádoby, potřebujete aby si váha uměla zapamatovat zvážený předmět, jehož váhu následně při vážení odečte a tím získáte čistou hmotnost namleté kávy. Ani nevím jestli se vůbec bez této funkce kávy prodávají (upozorňuji na to spíš z důvodu pakliže byste se rozhodli kupovat nějakou opravdu levnou váhu z Aliexpresu).

Dalším doplňkem - již spíše komfortním je velikost plochy (dělají se přenosné váhy, nebo váhy, které mají větší plochu abyste na ně mohli postavit třeba Hario filtr) a provádět extrakci přímo na váze (odvážíte tak kolik vody jste nalili). Váhy určené pro baristy dále obsahují stopky, na kterých můžete měřit dobu mletí nebo dobu extrakce kávy.

Ty nejlepší a nejdražší modely umí kromě výše uvedeného třeba sami spustit stopky po tom co začnete extrahovat kávu.

Funguje to tak, že postavíte váhu pod páku kávovaru, dáte na ní šálek, vy-resetujete váhu a spustíte extrakci. Jakmile spadne do šálku první kapka espressa váha automaticky spustí stopky a k tomu samozřejmě začne vážit hmotnost nápoje.

Dalšími již z pohledu kávy nepodstatnými funkcemi jsou třeba podsvícené displeje, bez-bateriový provoz nebo možnost bezdrátového spojení s aplikací v mobilním telefonu.

Proč nás vůbec zajímá váha nápoje?

Na toto téma existuje spousta protichůdných názorů. Univerzální poučky hovoří o tom, že espresso je nápoj, který by měl mít cca 25-30ml. Každý kdo připravoval šálek espressa však ví, že espresso se skládá z olejové emulze a crémy. Ta může ovlivnit výsledné množství nápoje. Créma obsahuje primárně oxid uhličitý (CO2). Množství CO2 v kávě přitom klesá s jejím stářím - proto bude extrakce různě staré kávy, různá.

Díky váze nápoje je schopen se barista dopočítat k tzv. poměru extrakce - tedy poměru z kolika gramů kávy připraví kolik gramů nápoje. Tento poměr čas od času definuje sama pražírna, která by měla svoji kávu znát nejlépe a díky tomu by měla vědět jak z ní dostat to nejlepší.