Nepostradatelní pomocníci baristy

Správný barista používá celou řadu pomůcek, které mu usnadňují práci, zajišťují kontinuitu v kvalitě přípravy kávy a zároveň pomáhají udržovat čistotu.

TAMPER(PĚCHOVADLO)

Tamper slouží k upěchování kávy v misce (filtru chcete-li).

Správná technika tampování je předmětem vášnivých oborových debat, stejně tak vliv tampování na kvalitu výsledného nápoje.

Většinou se vliv tampování má tendenci přeceňovat. Zřejmě z toho důvodu, že to je jediná část, kde barista na espressu něco může ovlivnit nějakým "grifem". Správné nastavení mlýnku, správné množství kávy, nikde z toho se barista nedotýká nějakým nástrojem přímo kávy.

TAMPING STATION

Podložka pro pěchování kávy

Při pěchování kávy by barista měl tamperem vyvinout tlak cca 200N tedy zhruba 20kg. Tampovací stanice má výřez na páku a opěrnou plochu o kterou lze páku opřít bez toho aby tancovala po desce stolu. Kvalitní tamping station je většinou kombinací neregu a gumy. Při stovkách uvařených káv využití tampovací stanice ocení nejen páka či deska stolu ale i baristovo zápěstí.

VÁHA

Více či méně sofistikovaná váha

Gramová váha je velkým pomocníkem při nastavování mlýnku a při odměřování správného množství kávy, které následně přijde do portafilteru.

Lze použít jak zcela jednoduchou váhu, která umí měřit na desetiny gramu. Existují ale samozřejmě i speciální baristické váhy, které umožňují například automaticky spouštět stopky po dopadu první kapky kávy do šálku, nebo je lze propojit s aplikací v mobilním telefonu a pomocí telefonu je nastavovat, případně do něj zaznamenávat změřené hodnoty.

ŠTĚTEC

Nenápadný ale funkční

Pomocník jak vyčistit filtr v páce, nebo jak uklidit přebytečnou namletou kávu z míst kam by se neměla dostat.

MIKROUTĚRKY

Základ pro udržení hygieny

Příprava kávy na espresso není zrovna nejčistější forma přípravy kávy. Budete mít stále co utírat, ať už páku, kávovar, odkapovou misku či další věci.

Každá mikroutěrka by měla mít svůj účel. Používat jednu jak na utírání mléka tak na utírání kávovaru a kuchyňské linky není zrovna dobrý nápad. Odér starého mléka se pak přenese na všechny plochy.

KONVIČKA NA MLÉKO

Konvička ve které se šlehá mléko pro různé nápoje z kávy

Kvalitní konvička na mléko - často i několik s různými objemy je nepostradatelná pro přípravu nápojů kde figuruje mléko.

Konvičky na mléko existují v nejrůznějších velikostech, tvarech, barvách, materiálech. Každý preferuje něco jiného.

ODKLEPÁVAČ - KNOCK-BOX

Oblíbený zejména díky možnosti do něj pořádně praštit

Po extrakci espressa zůstává v páce kávový puk, kterého je potřeba se elegantně a rychle zbavit. K tomu slouží větší či menší knock-boxy do kterých barista kávový puk vyklepne.

TEPLOMĚR NA MLÉKO

Pomůcka pro ty, kteří si nejsou jisti

Někteří kontrolují teplotu mléka dotekem ruky o dno konvičky, jiní na teploměr nedají dopustit.

Teploměr však není nějaký zázračný pomocník k dokonalému mléku. Teploměr ukazuje teplotu se zpožděním a proto se podle něj lze řídit pouze orientačně.